Modes industrijas cena. Vērtību kausi

Dokumentālā filma “Modes reālā cena” vēsta par mūsdienu modes industrijas neredzamo pusi – kas rada modi un kāpēc, kas nosaka apģērba cenu un kas patiesībā to ražo pat par dzīvības cenu tikai tāpēc, lai spētu pabarot savu bērnu?  Vai mūsdienu pasaule ir novienādojusi modes vērtību ar cilvēka dzīvības cenu? Un kur šai visā stāstā paliek vides ekoloģija?

Šis ir viens no spilgtākajiem stāstiem par mūsdienu cilvēku greizo, materiālistisko vērtību sistēmu un to, pie kādām sekām tas noved.

Tas ir arī stāsts par to, kurā pusē nostāsies katrs no mums. Mēs nevaram iztikt bez apgērba, taču mēs varam nepirkt to, ko mums nemaz nevajag vai ko uzvilksim labi ja vienu reizi mūžā, mēs varam nepirkt lieku jaunu krekliņu tikai tāpēc, ka tam ir “laba cena un gan jau kādreiz noderēs”. Mēs varam apzināti ignorēt “trakās izpārdošanu mamutu dienas”, kas lielākoties ir tikai “biznesa triks” uz cilvēka mantrausības rēķina vai izmantot šīs dienas patiešām gudri un nosvērti tā, lai liekais pēcāk nav vienkārši jāizmet atkritumos pat nelietots. Vēl vairāk – iespēju robežās mēs varam izmantot tos veikalu tīklus un firmas, kas ir parūpējušies, lai neciestu neviens: ne ražotājs, ne pasūtītājs, ne pircējs, ne daba. Šādas iespējas ir ne tikai apģērbu industrijā, bet arī pārtikas nozarē un to parasti apzīmē ar “fairtrade” norādi, kas apliecina, ka produkta ražotājs (piem., mazais zemnieks vai šuvēja) ir saņēmuši godīgu algu par savu darbu.

Būsim atbildīgi! Aiz katra produkta stāv vesels stāsts ar citu cilvēku likteņiem..

Filmas treileris krievu val.

Pilnu filmas versiju krievu val. var noskatīties šeit.

 

 

Komentēt