Mūsu mērķis ir vesels un dzīvespriecīgs bērns! Montesori pamatskola Striķos

Latvijā ir “dzimusi” pirmā pašvaldības izglītības iestāde, kura šogad noslēdza pirmo mācību gadu kā skola, kura pāriet uz Montesori mācību metodēm – Striķu pamatskola. Skola, kurā skolotāji ir gatavi mācīties kopā ar saviem audzēkņiem. Skola, kurā bērnus mīl, un viņi ir šīs skolas vērtība un kodols. Un tieši ap šiem bērniem pedagogi drosmīgi “auž” savu jauno pieredzi.

Stāsta Striķu skolas direktore Daina Zandberga:

direktore_Daina

Viss sākās pirms 15 gadiem, kad saviem bērniem gribējām izveidot izglītības iestādi, kur mācību process būtu balstīts ne tikai uz katra bērna individuālo attīstības tempu, bet ļoti vēlējāmies, lai mācību priekšmeti būtu integrēti un mācības nenoritētu vienmuļi, sēžot klasē. No sirds vēlējāmies, lai mūsu bērniem ir iespēja ar pilnu krūti izbaudīt patieso skolas garšu. Vēlējāmies bērniem parādīt, ka mācību process var būt patiesi aizraujošs.

Skola ar siltumnīcu, sakņu dobēm un trušu pāri

Piedaloties projektos, kopā ar bērniem organizējam daudz un dažādus pasākumus. Ja jūs redzētu, cik bērni ir laimīgi un pilni entuziasma, kad viņi tādā neformālā gaisotnē, kopā ar skolotājiem var vārīt zupu, kraut malku, pat nakšņot skolā vai iet uz dārzu, lai kopā iesētu redīsus un iestādītu tomātus. Mūsu bērni ļoti novērtē šīs personīgās attiecības. Tieši tas mūs arī saista ar Montesori mācību metodēm, jo Montesori pamatprincips ir parādīt “mazo dzīves modelīti” – viss, ko tu dari tagad, tev lielajā dzīvē būs noderīgs!

Mums ir ļoti maz tādu stundu kā klasiskajā skolā. Bērniem lielākā daļa priekšmetu tiek integrēti. Bērni ļoti labprāt iesaistās dažādu pasākumu organizēšanā. Paši izstrādā pasākuma sižetu, izdomā, kā un ko mums rādīs. Viņiem ļoti patīk būt pašiem kā radītājiem.

Šogad pēc Montesori mums ir tikai pirmā klase. Kad nākamgad viņi būs otrie, mēs liksim klāt pirmo klasi. Pārējie bērni, kas ir lielāki, šobrīd turpina mācīties pēc parastās sistēmas, bet mēs, cik vien varam, mācību procesā integrējam Montesori principus. Savukārt pilnībā uz Montesori sistēmu mēs pāriesim kopā ar šo pirmo klasīti – bērni augs, un mūsu skola izaugs, mainīsies kopā ar šiem bērniem. Visa skola uzreiz nevar pāriet uz Montesori sistēmu, jo Montesori bērns ir jāizaudzina no pirmās klases. Mēs ļoti ceram, ka nākotnē arī no valsts puses būs izmaiņas, piemēram, bērnu vērtēšanas sistēmā.

Sētā ir mūsu siltumnīca, kuru uzcēla 9. klases zēni. Un tur – sakņu dobītes. Katrai klasei ir sava dobīte. Tas ir mūsu lielais sakņu dārzs. Man tagad jāizdomā, kur dabūt mazu, smuku dārza traktoriņu, lai varam efektīvi saimniekot.

Patiesā vērtību sistēma

Ir tā, ka mēs bērniem mācām pieņemt vienam otru tieši tādu, kāds viņš ir. Mēs no sirds strādājam, lai bērni ātri izprastu patieso vērtību sistēmu – tas, kas tev ir mugurā, ne tuvu dzīvē nav pats galvenais. Galvenais ir dvēsele! Dievs redz tikai tavu dvēseli. Kristīgā mācība ir tas, kas mūsu darbā ļoti palīdz. Savukārt tie skolotāji, kuri nevadās pēc kristīgās mācības, vadās savā darbā pēc latviskās dzīvesziņas principiem. Šīs ir tās vērtības, kas mācību procesā ļoti tiek uzsvērtas.

 

Pēc IZM datiem šobrīd M.Montesori izglītības metodes Latvijā izmanto:

Integratīvs bērnu izglītības un attīstības centrs “Montesori bērnu māja”, pirmskolas izglītības iestāde Montesori izglītības un attīstības centrs “Kates skola”, privātā Montesori sākumskola, privātā pirmsskolas izglītības iestāde “Montesori bērnu attīstības centrs “Nākotnes māja””, privātā pirmsskolas izglītības iestāde “Montesori māja”, Rīgas Montesori sākumskola.

 

Pēc http://www.calis.lv materiāliem

Komentēt